Stropirea pomilor

Stropirea pomilor – calendar.
Tratamente de făcut în livada

O schemă de tratamente generală pentru toți pomii fructiferi! Calendarul cu tratamente pentru o livadă cu pomi diversificați include o listă cu toate stropirile ce trebuie efectuate într-un an într-o mică plantație pomicolă. Schema are specificitatea că nu face diferențierea între tratamentele pentru diferitele specii de pomi, cum de regulă întâlnim în livezile tradiționale, de familie, din România.
Stopirile trebuie făcute și ținând cont de condițiile de vreme:
Calendarul stropirilor în livada mixtă:
Tratamente în livadă la începutul lunii martie – fungicide cuprice Funguran/Champ
Tratamente în livadă la finele lunii martie – stropire cu Confidor Oil.
Tratamente în livadă la începutul înfloritului – Bravo și Calypso.
Tratamente în livadă la scuturarea petalelor – Dithane și Calypso
Tratamente în livadă în luna mai – Bravo și Mopsilan.
Tratamente în livadă în luna iunie – Topsin și Karate Zeon.
Tratamente în livadă în luna iulie – Dithane și Decis.
Tratamente în livadă în luna august – Topsin și Karate Zeon.
Tratamente în livadă în luna noiembrie – încă un tratament cu Funguran sau Champ.
Produsele utilizate sunt: Champ 77 WG (fungicid de contact de la Nufarm), Confidor Oil (insecticid sistemic de la Bayer), Calypso 480 SC (insecticid de la Bayer), Bravo 500 SC (fungicid de la Syngenta), Mospilan 20 SG (insecticid de la Sumi Agro), Topsin 70 WDG (fungicid de la Sumi Agro), Karate Zeon (insecticid de la Syngenta), Dithane M-45 (fungicid de la Dow Agro), Decis 25 WG (insecticid de la Bayer), Funguran OH 50 WP (fungicid pe bază de cupru de la Spiess-Urania).
Tratamentele din iunie și din iulie nu sunt obligatorii, ci trebuie făcute numai dacă se observă semne de boală la pomi.
Nu se recomandă două stropiri cu ulei horticol în același sezon, iar stropirea cu Champ din primăvară trebuie efectuată numai după ce s-au făcut tăierile la pomi.
În timpul înfloritului, schema se poate suplimenta cu o stropire cu fungicidul Aliette 80 WG de la Bayer la gutui și peri în caz de vreun semn de foc bacterian.